Feeds:
Posts
Comments

pertama kali mendengar berita itu, aku hampir terjelopok kaget. walaupun aku sudah dapat menghidu sesuatu yang aneh, tapi sama sekali tidakku sangka.

diberi pilihan, aku memilih untuk bersabar. dan terus berusaha.

boleh saja aku mengatur langkah yang drastik. atas nama prinsip, mungkin.

tetapi aku lebih yakin, bahawa Allah sudah mengaturkan rencana ini untukmu, dan tidak wajar untukku bertindak persis Tuhan!

Allahuakbar dan subhanallah, pagi tadi menyaksikan kemenangan pertamanya.

See? allah menjagamu, allah mengawasimu, allah membantumu!

sepertimana maryam, allah cuma mahu dikau berusaha sedikit. goyangkan pohon kurma itu, nescaya akan allah hadiahkan ‘hidangan lazat’ dari syurga!

yakinlah, tika mana kau merintih, tika mana kau menangisi kekalahanmu, setiap air mata itukan dikira Dia yang at-tawaab. dan setiap jihadmu itu kelak dihitung oleh Dia yang al-latif.. tidak sama sekali Dia hantarkan dirimu ke dunia untuk berdosa, dan mati dalam dosa.. percayalah!

untukmu, aku yakin, akan Ar-Rahman itu tunjukkan jalan keluar, buat hati yang sentiasa berjuang untuk menjadi mu’min.

aamiiiiiin!

buat dirimu yang kucintai selalu,

Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [39:53]

jalan ini jalan ar-rasul

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?
QS. al-‘Ankabut (29) : 2

at the end of the day, kalau kita seronok buat kerja dakwah, kalau duit tak habis, kalau badan tak penat, dan kalau masa sentiasa cukup untuk kita bersenang-lenang, itu bermakna kita bukan seorang du’at dan kita bukan melalui jalan dakwah. jalan ini tabiatnya panjang dan penat jerih. jalan ini jalan untuk manusia-manusia yang mahu ikut sunnah ar-rasul, yang dibaling dengan batu, yang diseksa jiwa raga, dan untuk manusia yang mempercayai janji allah akan kenikmatan selamanya di syurga.

buat mereka yang mahu berseronok di dunia, jalan ini kata byebye.

jalan ini mengajarkan sabar, dan sabar dan sangat amat sabar!

maka bersabarlah!

dan tika mana rasa lelah, penat dan teruknya jalan ini, remember this is how the way it IS supposed to be.

yang perlu dibuat adalah doa dan terus doa agar ditsabatkan, ambil rehat yang sekadarnya dan terus melangkah, dan sabar sabar dan sabar lagi.

kalau al-yahud dan an-nasara dan segala jenis manusia berpaksikan taghut boleh mengorbankan jiwa harta dan raga mereka untuk aqidah mereka yang batil itu, mengapa tidak kita yang sudah pasti benar! yang dijanjikan syurga oleh allah?

nah, apakah kamu tidak yakin?

Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi derajatnya di sisi Allah; dan itulah orang-orang yang mendapat kemenangan.

Tuhan mereka menggembirakan mereka dengan memberikan rahmat daripada-Nya, keredhaan dan surga, mereka memperoleh di dalamnya kesenangan yang kekal,

mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya di sisi Allahlah pahala yang besar.
QS. at-Taubah (9) : 20-22

Manajemen Qalbu

Salam:)

Seorang ulama’ terkenal di Indonesia came up with a technique called *Manajemen Qolbu* ataupun lebih ringkas dengan sebutan MQ. Ulama’ ni nama dia Aa Gym.Saya rasa mengurus hati adalah perkara yang paling basic dalam kita berusaha menjadi individu muslim yang berjaya, kerana kekuatan yang sebenar datangnya daripada hati yang sejahtera.

Jadi apa sih yang bisa membuat orang mulia, inilah potensi yang ada pada diri manusia yang tidak setiap orang mengembangkannya,dialah yang dinamakan Qolbu. Qolbu inilah yang membuat otak cerdas jadi mulia, yang membuat badan kuat jadi mulia. Dengan Qolbu yang hidup inilah, orang yang lumpuh pun jadi mulia, orang yang tidak begitu cerdas pun jadi mulia. -Aa Gym

I’ll copy a few paragraphs regarding Visi MQ from his book so that all of us can benefit from his technique, the so-called Manajemen Qalbu technique.

Saudara Aa Gym ni, dia tulis dalam bahasa indonesia, so saya cuba tukar ayat dia into bahasa malaysia insyaAllah dan saya tambah-tambah jugak kat mana-mana yang saya rasa nak tambah.

Perilaku manusia bergantung pada suasana hatinya(Hati pun ada suasana ye kawan-kawan). Maka marilah kita mengurus Qalbu kita secara SISTEMATIK.

Kalau mengubah bangsa itu terasa terlalu besar dan sukar untuk dicapai, setidaknya kita harus cuba membaiki diri melalui Manajemen Qolbu.

Allah Mahatahu keadaan bangsa kita, takkan ada solusi yang paling tepat kecuali melalui aturan yang telah Allah berikan kepada kita.

MASALAHNYA, majoriti umat islam belum melihat agamanya sebagai solution. Ini banyak sebabnya. Mungkin kerana kita pernah dijajah oleh bangsa-bangsa asing, menyebabkan pemahaman terhadap islam tersangat cetek dan lemah. Mungkin juga kerana umat memerlukan lebih banyak bukti.

BUKTI bahawa islam itu megah dan hebat.

Yang bercerita tentang hebatnya islam itu banyak tetapi orang yang bisa dijadikan contoh suri teladan tidak banyak.

Orang yang dapat dijadikan contoh harus diperbanyak sehingga umat tidak hanya mendengar INDAHNYA islam tetapi dapat turut merasai dan melihat secara nyata prestasi islam🙂

So, how do we apply this Manajemen Qalbu in Dakwah? Dalam mengindahkan islam supaya umat dapat melihat dan merasai keindahan islam? Aa Gym cakap melalui teknik mengurus hati ni, macam – macam yang boleh kita capai. Kat bawah ni saya share visi-visi yang ingin dicapai melalui manajemen qalbu.

Pertama-tamanya, dakwah MQ mestilah sesuatu yang disampaikan dalam keadaan menyejukkan hati dan pada masa yang sama menaikkan semangat dan membangkitkan sikap optimis dalam diri.

Melalui dakwah mengurus hati(MQ) ini, insyaAllah setiap orang akan dapat mengenali dan mengendalikan dirinya, tidak emosional dan tidak reaktif. Kalau seseorang mampu mengendalikan dirinya, maka dia tidak akan mudah menimbulkan masalah baru.

Kedua, dakwah mengurus hati(MQ) ini diharapkan dapat menghadirkan Islam yang rahmatanlil alamin kerana islam hadir bukan hanya untuk umat islam sahaja tapi juga sebagai rahmat kepada sekelian alam. Mudah-mudahan dengan konsep MQ ini, umat islam dapat menikmati kesatuan antara sesama umat islam. Apabila orang mampu mengurus hati, dia akan lebih mampu menerima perbezaan dan memahami bahawa perbezaan tidak harus menimbulkan perselisihan. Potensi berselisih itu memang selalu saja ada, bila-bila saja, di mana-mana saja. Kalau kita hilang kearifan dan kematangan, maka akan sentiasa saja bergaduh. Kadang-kadang tanpa masalah, juga bisa bergaduh.

Ketiga, dakwah mengurus hati(MQ) ini harus mampu membangkitkan jiwa entrepreneurship dan profesionalisme pada umat. Terdapat terlalu banyak potensi yang belum kita kelolai secara optimal. Akibatnya alam yang kaya raya ini seolah-olah tidak menghasilkan sesuatu yang bermanfaat. Jiwa entrepreneurship adalah jiwa yang mampu mencipta sesuatu manfaat. Dan Rasulullah itu sendiri sebenarnya sudah mencontohkan dirinya sebagai seorang entrepreneur dan profesional.

Ok. Semua tu adalah visi. Teknik dia pulak segala yang berkait dengan hati dan sikap, dengan fokus pada pembaikian diri. To name a few : Menjadikan Rasulullah sebagai idola, Sikap sabar itu kunci kepada kenikmatan,Menghindari kemiskinan jiwa, Menghadapi tentangan hidup, etc, etc.

Benda-benda yang selalu kita dengar dah sebenarnya, tapi perlu dibaca, dikaji dan digarap dalam diri. InsyaAllah.

Kat sini saya sertakan video MQ from Aa Gym. Dengar yeh🙂

Wallahua’lam

total submission to allah

Just a reflection.! !

After so many years of restlessness, I finally stumbled upon my rock. Note the word stumbled, as if denoting an accident, I finally met God not so long ago. Having been hanging on to so many fleeting illusions of happiness, I realised that I was chasing temporary highs in life whilst turning my back to the one thing that really matters.

Since I felt so loved by Him, I was set on being totally submitted to Him. I wanted to, but these little monsters called Satan and Nafsu always win over me. Quoting one of my favourite ‘hymns’ “I’ve got nothing else to lose as I lose it all when I found You” This is so near to the Truth. Total submission is key.

What is it that I am so afraid to let go of? The fleeting pleasures in this mortal life? The many repetitions of the banalities of my insignificant life?

” As to those who believe not in the Hereafter, We made their deeds pleasing in their eyes; and so they wander about in distraction. (27:4)

Dear Allah, please make my heart as constant as the Northern Star and make my actions a reflection of my submission to you.

” so patiently presevere: for verily the promise of Allah is true; nor let those shake your firmness, who have (themselves) no certainty of faith'” (30:60)

– yaya insomniac

Pakej Haji 1430H

posterhaji09

Seeking Lailatul Qadr

Some hadith on Lailatul Qadr.

hadisqadr1

Narrated Abu Huraira: The Prophet said, “Whoever fasted the month of Ramadan out of sincere faith (i.e. belief) and hoping for a reward from Allah, then all his past sins will be forgiven, and whoever stood for the prayers in the Night of Qadr out of sincere faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven”  (Bukhari)

hadisqadr2

Narrated ‘Aisha: Allah’s Apostle said, “Search for the Night of Qadr in the odd nights of the last ten days of Ramadan.” (Bukhari)

hadisqadr3n

Narrated Ibn ‘Umar:  Some men amongst the companions of the Prophet were shown in their dreams that the Night of Qadr was in the last seven nights of Ramadan. Allah’s Apostle said, “It seems that all your dreams agree that (the night of qadr) is in the last seven nights, and whoever wants to search for it (i.e. the Night of Qadr) should search in the last seven (nights of Ramadan).” (Muttafaqun ‘Alaih)

hadisqadr4

Ibn Umar (Allah be pleased with them) reported Allah’s Messenger (may peace be upon him) as saying: Seek it (Lailat-ul-qadr) in the last (ten nights). If one among you shows slackness and weakness (in the earlier part of Ramadan), it should not be allowed to prevail upon him in the last week. (Muslim)

Wallahu a’lam.

Lets go, jom!

perhimpunanmusimsejuk20091

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.